Τι να ελέγξεις στο αμάξι σου πριν πας διακοπές

Οδικό ταξίδι

Το καλοκαίρι έφτασε και το μυαλό όλων μας είναι στο πως θα ξεφύγουμε λίγο από την ρουτίνα της καθημερινότητας. Εξάλλου όταν ζεις σε μια χώρα σαν την Ελλάδα είναι δύσκολο να αντισταθείς στις πεντακάθαρες θάλασσες που διαθέτει.

Πιστός συνοδοιπόρος στις καλοκαιρινές εξορμήσεις μας είναι -συνήθως- το αυτοκίνητο μας. Για να παραμείνει όμως «πιστό» και να αποφύγουμε τυχόν δυσάρεστες εκπλήξεις πρέπει να ακολουθήσουμε κάποια βασικά βήματα για να ελέγξουμε τη κατάσταση του αυτοκινήτου.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ

Τα λάστιχα είναι ίσως  από τα σημαντικότερα εξαρτήματα αν σκεφτεί κανείς ότι ολόκληρο το αυτοκίνητο στηρίζεται πάνω σε αυτά. Η κατάσταση των ελαστικών πρέπει να ελέγχεται συχνά γιατί από αυτή εξαρτάται η συμπεριφορά του αμαξιού από τυχόν φρεναρίσματα σε ολισθηρό οδόστρωμα.

Στο βιβλίο συντήρησης μπορείς να δεις πόσα χιλιόμετρα έχουν κάνει τα ελαστικά σου. Αν δεν έχουν ξεπεράσει το όριο ζωής τους το επόμενο βήμα είναι να ελέγξεις την πίεση τους. Καλό είναι επίσης να ελέγξεις την πίεση της ρεζέρβας καθώς και την κατάσταση της γιατί σε πολλές περιπτώσεις αυτή ξεραίνεται και η χρήση της είναι απαγορευτική. Για να βεβαιωθείτε για τις σωστές τιμές πίεσης των ελαστικών συμβουλευτείτε το αυτοκόλλητο του κατασκευαστή που βρίσκεται στη κολόνα της πόρτας του οδηγού.

Tip: Αν το αμάξι είναι φορτωμένο αύξησε την πίεση των ελαστικών κατά 3-4 μονάδες.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΥΓΡΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

Όπως και πριν έτσι και σε αυτόν τον έλεγχο πρέπει να συμβουλευτείτε το βιβλίο συντήρησης. Αν η ημερομηνία αλλαγής λαδιών του κινητήρα πέφτει κοντά στην ημερομηνία της εξόρμησης που σκοπεύετε να κάνετε καλό είναι να την κάνετε νωρίτερα. Σε αντίθετη περίπτωση απλά ελέγχεις την στάθμη του λαδιού στον κινητήρα και αν υπάρχει περιθώριο τότε προσθέτεις όσο λάδι χρειάζεται.

Πρέπει επίσης να γίνει έλεγχος στην στάθμη του ψυκτικού υγρού και των υαλοκαθαριστήρων. Σε περίπτωση που είναι χαμηλή η στάθμη, προσθέτετε όσο νερό χρειάζεται.

Αν παρατηρήσετε ότι το τιμόνι, τα φρένα και ο συμπλέκτης δε λειτουργούν έτσι όπως θα έπρεπε επισκεφτείτε τον μηχανικό σας το συντομότερο δυνατό προκειμένου να ελέγξει τα αντίστοιχα υγρά.

Tip: Μπορείτε να έχετε μέσα στο αμάξι ένα μεγάλο μπουκαλάκι νερό σε περίπτωση που ξεμείνετε από υγρό υαλοκαθαριστήρων ή ψυκτικού.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΥΑΛΟΚΑΘΑΡΙΣΤΗΡΩΝ

Ειδικά στην Ελλάδα, το παρμπρίζ γεμίζει διάφορα ζουζούνια τους καλοκαιρινούς μήνες. Σε περίπτωση που πατήσεις τον μοχλό των υαλοκαθαριστήρων και αυτοί είναι αλλοιωμένοι τότε το μόνο που θα καταφέρεται είναι να πασαλείψετε ολόκληρο το παρμπρίζ. Οπότε πριν ξεκινήσετε το ταξίδι καλό είναι να ελέγξετε αν λειτουργούν αποτελεσματικά οι υαλοκαθαριστήρες και σε αντίθετη περίπτωση απλά πηγαίνετε στο πιο κοντινό μαγαζί για αξεσουάρ αυτοκινήτου και τους αλλάζεται μέσα σε μόλις 5 λεπτά.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ

Είναι γνωστό ότι το καλοκαίρι στην Ελλάδα μπορεί να φτάσει έως και 40 βαθμούς κελσίου. Φανταστείτε εκείνη την ημέρα να ξεκινήσετε το ταξίδι σας και το κλιματιστικό του αυτοκινήτου να μη βγάζει κρύο αέρα. Σε αυτή τη περίπτωση είτε χρειάζεται φρέον-ψυκτικό μέσο είτε αλλαγή του φίλτρου κλιματισμού και θα πρέπει να επισκεφτείτε τον κατάλληλο τεχνικό για να σας τα επιδιορθώσει.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΠΑΤΑΡΙΑΣ

Από τους χειρότερους εφιάλτες των οδηγών είναι να μείνουν από μπαταρία. Προκειμένου όμως να αποφύγετε αυτή τη ταλαιπωρία μπορείτε να τσεκάρετε τη δύναμη της μπαταρίας σας με δύο τρόπους: Ο πιο γρήγορος αλλά όχι πάντα σίγουρος τρόπος είναι να κοιτάξετε το βιβλίο service του αυτοκινήτου σας και να δείτε πότε αναγράφεται η επόμενη αλλαγή μπαταρίας. Ο δεύτερος τρόπος είναι να επισκεφτείτε τον μηχανικό σας και να μετρήσει την ισχύ της μπαταρίας. Αν η μέτρηση είναι κοντά στην αρχική τιμή της μπαταρίας δε χρειάζεται να φοβάστε τίποτα.

Tip: Αν έχετε πολύμετρο τότε δε χρειάζεται να πάτε στο μηχανικό. Απλά κάνετε τη μέτρηση με τη χρήση του πολυμέτρου.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

Κάθε αυτοκίνητο πρέπει να έχει ένα κιτ έκτακτης ανάγκης για παν ενδεχόμενο. Επομένως, η ύπαρξη ενός οργανωμένου κουτιού πρώτων βοηθειών δίνει τη δυνατότητα να κερδίσουμε χρόνο σε περίπτωση ατυχήματος. Το κιτ ασφαλείας περιλαμβάνει τα εξής:

 • Φαρμακείο (βαμβάκι υδρόφιλο, αποστειρωμένες γάζες, λευκοπλάστη, επιδέσμους, οινόπνευμα κ.α)
 • Προειδοποιητικό τρίγωνο
 • Γρύλος και σταυρός
 • Φωσφοριζέ γιλέκο
 • Φακός και ειδικά γάντια
 • Καλώδια ρεύματος
 • Πυροσβεστήρας – του οποίου την ημερομηνία λήξης πρέπει να ελέγχουμε συχνά.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ SERVICE

Το βιβλίο συντήρησης/service πρέπει να βρίσκεται πάντα μέσα στο αυτοκίνητο ώστε να μπορείτε εύκολα και γρήγορα να βρείτε τις ημερομηνίες αλλαγής των ελαστικών σας, της μπαταρίας, των λαδιών, τη συντήρηση του κλιματιστικού κ.α. Οπότε αντί να το αφήσετε κάπου μέσα στο σπίτι και να το ψάχνετε λίγο πριν ξεκινήσετε για διακοπές καλό είναι να το έχετε πάντα στο αμάξι ώστε να είναι εύκαιρο όποτε το χρειάζεστε.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΑΤΩΜΑΤΟΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

Όταν πας στο βενζινάδικο για να φουλάρεις βενζίνη για το ταξίδι σου καλό θα ήταν να ελέγξεις τη κάτω όψη του αυτοκινήτου. Πολλά βενζινάδικα έχουν ράμπες στις οποίες τοποθετείς το αμάξι σου με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορείς να περάσεις κάτω από αυτό. Αν το καταφέρεις τότε αυτό που πρέπει να ελέγξεις είναι για τυχόν κομμένα καλώδια, διαρροές ή κατεστραμμένα μέρη του αμαξιού.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΦΩΤΑ

Τα φώτα αποτελούν τα μάτια του αμαξιού και συνεπώς και του οδηγού. Οπότε πρέπει να τα ελέγξετε σε περίπτωση που κάποιο από αυτά κάηκε ή δεν λειτουργεί όπως επιθυμείτε. Για να γίνει αυτός ο έλεγχος χρειάζεστε ένα 2ο άτομο το οποίο θα ανάβει τα φώτα και εσείς απλά θα τα ελέγχεται. Πιο αναλυτικά, πρέπει να δείτε αν λειτουργούν σωστά όλες οι σκάλες των μπροστινών φωτιστικών σωμάτων, τα πίσω φώτα φρένων, της όπισθεν, και γενικότερα όλο τον πίσω φωτισμό καθώς και τα φλάς-αλάρμ. Αν παρατηρήσετε κάποια βλάβη αντικαθιστάτε την αντίστοιχη λάμπα.

Tip: Αν κάποιο φλας αναβοσβήνει γρηγορότερα από το σύνηθες τότε η λάμπα πιθανότατα θέλει αλλαγή.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ

Σημαντικό είναι να μην υπάρχουν θαμπά τζάμια, λερωμένα φανάρια ή καθρέφτες ώστε να έχετε την καλύτερη δυνατή ορατότητα. Οπότε το μόνο εύκολο είναι να πάρετε ένα πανί και ένα καθαριστικό τζαμιών και να καθαρίσετε αυτά τα σημεία.

Εξίσου σημαντικό είναι και το εσωτερικό του αμαξιού το οποίο αν είναι πεντακάθαρο χωρίς περιττά πράγματα, σκουπιδάκια κ.α τότε ανεβαίνει αυτομάτως και η ψυχολογία του οδηγού καθώς όσο καθαρό είναι το αμάξι τόσο καθαρό είναι και το μυαλό του οδηγού.

Αυτοί λοιπόν είναι οι απαραίτητοι έλεγχοι που πρέπει να κάνετε στο αμάξι σας πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σας. Ο χρόνος που απαιτείτε για τα παραπάνω είναι ελάχιστος και αξίζει γιατί θα αποφύγετε πολλά τυχόν προβλήματα που θα μπορούσαν να σας δημιουργηθούν. Εμείς σας ευχόμαστε ανέμελες και διασκεδαστικές διακοπές με προσεκτική οδήγηση πάνω απ όλα!

49 σκέψεις στο “Τι να ελέγξεις στο αμάξι σου πριν πας διακοπές

 1. Pingback: tadalafil 40

 2. Pingback: zoloft serotonin

 3. Pingback: metronidazole octozin

 4. Pingback: can you drink alcohol while taking cymbalta

 5. Pingback: lexapro withdrawal symptoms how long

 6. Pingback: a nurse is teaching a client who has a new prescription for fluoxetine to treat depression

 7. Pingback: sildenafil australia

 8. Pingback: keflex kidney infection

 9. Pingback: duloxetine 30 mg

 10. Pingback: escitalopram price cvs

 11. Pingback: can you take cephalexin if allergic to amoxicillin

 12. Pingback: gabapentin gaba-a

 13. Pingback: ciprofloxacin for dogs side effects

 14. Pingback: cephalexin for std

 15. Pingback: bactrim for boils

 16. Pingback: should bactrim be taken with food

 17. Pingback: will amoxicillin treat a sinus infection

 18. Pingback: neurontin for withdrawal from opiates

 19. Pingback: diltiazem and alcohol

 20. Pingback: citalopram 40mg

 21. Pingback: how long does effexor take to work

 22. Pingback: appetite suppressant contrave

 23. Pingback: atorvastatin ezetimibe side effects

 24. Pingback: augmentin indications

 25. Pingback: flomax after turp surgery

 26. Pingback: flexeril medication

 27. Pingback: diclofenac sodium 75mg

 28. Pingback: diabetes insipidus central ddavp

 29. Pingback: how long does depakote take to work

 30. Pingback: cozaar mechanism of action

 31. Pingback: allopurinol drug interaction

 32. Pingback: aripiprazole package insert

 33. Pingback: aspirin / butalbital / caffeine

 34. Pingback: how long does amitriptyline take to work

 35. Pingback: goli ashwagandha

 36. Pingback: baclofen 10 mg street price

 37. Pingback: bupropion coupon

 38. Pingback: celebrex and coumadin

 39. Pingback: buspar side effects go away

 40. Pingback: celexa reviews

 41. Pingback: augmentin dosage for sinus infection how many days

 42. Pingback: protonix ppi

 43. Pingback: remeron side effects anxiety

 44. Pingback: robaxin dosage for dogs

 45. Pingback: acarbose monotherapy

 46. Pingback: actos chf

 47. Pingback: repaglinide ftir

 48. Pingback: best time of day to take semaglutide

 49. Pingback: abilify interactions

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Μετάβαση στο περιεχόμενο