Ετικέτα ελαστικών: Οδηγός αυτοκινητιστών

etiketa

Στο κατάστημά μας καλωσορίζουμε τη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία για την Ετικέτα Ελαστικών, αφού επιθυμούμε όλοι οι πελάτες μας να αισθάνονται σίγουροι και ασφαλείς για την επιλογή των ελαστικών του οχήματός τους. Πιστεύουμε δε, πως είναι υποχρέωσή μας η πληρέστερη ενημέρωση για τα χαρακτηριστικά και τις επιδόσεις των ελαστικών που θα επιλέξουν για να εμπιστευτούν την οδική τους ασφάλεια.

Ένας συνοπτικός οδηγός για τη σήμανση των ελαστικών

Τι είναι:

Το νέο σύστημα σήμανσης ελαστικών της ΕΕ φροντίζει για την τυποποίηση της αντίληψης του πελάτη σχετικά με την οικονομία καυσίμου, το κράτημα στο βρεγμένο και την απόδοση φρεναρίσματος, καθώς και τον εξωτερικό θόρυβο κύλισης. Με άλλα λόγια, σας προσφέρει τη δυνατότητα να αποφασίζετε περισσότερο ενημερωμένοι ποιο ελαστικό είναι κατάλληλο για εσάς.

Ποια είναι η μορφή τους:

Οι Ετικέτες Ελαστικών είναι σαφείς και περιεκτικές και μοιάζουν με τις γνωστές Ετικέτες ενεργειακής απόδοσης, όπου A σημαίνει ανώτατη απόδοση και G κατώτατη. Ακόμα, σε όλα τα ελαστικά θα υπάρχει η ίδια Ετικέτα, προκειμένου η σύγκριση μεταξύ διαφορετικών μοντέλων να γίνεται εύκολα και γρήγορα.

Οι ειδικοί της εταιρίας μας θα σας καθοδηγήσουν υπεύθυνα.

Η Ετικέτα Ελαστικών θα σας βοηθήσει στις αγοραστικές σας αποφάσεις, αλλά οι συμβουλές, οι πληροφορίες και οι συστάσεις του ειδικού μας θα συνεχίζουν να παίζουν κεντρικό ρόλο. Ο έμπορος ελαστικών θα συνεχίσει να είναι ο μόνος ειδήμων που θα μιλά άμεσα με τον καταναλωτή.
Οι έμποροι ελαστικών θα πρέπει να:
• Ενημερώνουν τους πελάτες τους για τη νέα Ετικέτα πριν από την πώληση, αν ο πελάτης δεν δει την Ετικέτα ή το αυτοκόλλητο στο ελαστικό.
• Τοποθετούν τυπωμένη την Ετικέτα δίπλα σε κάθε ελαστικό που είναι ορατό στους καταναλωτές, αλλά δεν φέρει αυτοκόλλητο πάνω στο πέλμα.
• Δίνουν τις αντίστοιχες πληροφορίες της Ετικέτας με την τιμολόγηση.
Αυτό μπορεί να γίνει με δύο διαφορετικούς τρόπους:
• Τοποθετώντας τις πληροφορίες πάνω στην απόδειξη.
• Δίνοντας στον αγοραστή ένα ξεχωριστό παραστατικό.

Οι 3 δείκτες της ετικέτας

fuel-economy

1. Αντίσταση κύλισης – Οικονομία καυσίμου

Το ελαστικό κατά την κύλισή του παραμορφώνεται και εκλύει ενέργεια, μία από τις πέντε δυνάμεις που αντιτίθενται στην κύλιση ενός οχήματος. Η ενέργεια που χάνεται με τον τρόπο αυτό είναι γνωστή σαν αντίσταση κύλισης και επηρεάζει άμεσα την κατανάλωση καυσίμου και την επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Όταν μειώνεται η αντίσταση κύλισης, το ελαστικό καταναλώνει λιγότερη ενέργεια, λιγότερα καύσιμα και, κατά συνέπεια, παράγει λιγότερο CO2. Πρόκειται για μια περίπτωση από την οποία βγαίνουν όλοι κερδισμένοι. Οι επιδράσεις διαφέρουν σε διαφορετικά οχήματα και ανάλογα με τις συνθήκες οδήγησης, αλλά η διαφορά μεταξύ της κατηγορίας G και της κατηγορίας A για όλο το σετ των ελαστικών μπορεί να μειώσει την κατανάλωση καυσίμου του αυτοκινήτου μέχρι και 7.5%. Για παράδειγμα, επιλέγοντας ελαστικά με Αντίσταση Κύλισης Κλάσης Α αντί για Κλάσης G, ένας οδηγός μπορεί να εξοικονομήσει περισσότερα από 300€ στη διάρκεια ζωής των ελαστικών. *Μέση κατανάλωση καυσίμου 8l/100 χλμ, τιμή καυσίμου 1,50€/λίτρο, μέση διάρκεια ζωής ελαστικών 35.000 χλμ., στη διάρκεια ζωής των ελαστικών.

fuel-economy

2. Το κράτημα στον βρεγμένο δρόμο

Τα ελαστικά με κορυφαίο κράτημα στο βρεγμένο προσφέρουν μικρότερες αποστάσεις φρεναρίσματος σε ολισθηρούς δρόμους, κάτι ουσιώδες για την ασφάλειά σας όταν οδηγείτε σε βρεγμένο δρόμο. Αυτές οι διαβαθμίσεις μετρώνται με βάση την απόσταση που διανύει ένα αυτοκίνητο μετά από φρενάρισμα στο βρεγμένο από 80 χλμ./ώρα. Η διαφορά μεταξύ των A και G είναι 18 μέτρα (τέσσερα μήκη οχημάτων).

fuel-economy

3. Ο εξωτερικός θόρυβος
Η διαβάθμιση του εξωτερικού θορύβου ενός ελαστικού εκφράζεται σε decibel (dB) και συνδυάζεται με το σύμβολο ενός, δύο ή τριών ηχητικών κυμάτων στην Ετικέτα. Ένα κύμα σημαίνει κορυφαία απόδοση και τρία σημαίνουν τη χαμηλότερη. Μάλιστα, οι τρεις γραμμές είναι το όριο που ισχύει σήμερα,οι δύο αντιστοιχούν στη μελλοντική νομοθεσία, και η μία είναι 3dB ακόμα πιο χαμηλά. Όσο πιο αθόρυβο το ελαστικό, τόσο πιο φιλικό προς το περιβάλλον είναι.

Μετάβαση στο περιεχόμενο