Τα αμορτισέρ αποτελούν ένα βασικό μέρος του τρίπτυχου για την ασφαλή μετακίνηση, ανάρτηση-λάστιχα-φρένα. Η καλή λειτουργία τους αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για τον έλεγχο του οχήματος από τον οδηγό και την ασφαλή του κυκλοφορία στις μετακινήσεις του. Λειτουργικά, συμπιέζονται και εκτείνονται με πολύ μεγάλη συχνότητα. Ο ρόλος των αμορτισέρ είναι να απορροφούν και να φρενάρουν την ταλάντωση των ελατηρίων, διασφαλίζοντας έτσι την καλύτερη επαφή του ελαστικού με τον δρόμο.

      Αντίθετα με τα ελατήρια που δεν είναι αναγκαίο να αντικαταστήσετε σε όλη τη διάρκεια της ζωής του αυτοκινήτου σας, τα αμορτισέρ φθείρονται προοδευτικά, με μια φθορά που δεν είναι ορατή εξωτερικά, και με ρυθμό που έχει να κάνει με τις συνθήκες καταπόνησης κι όχι μόνο με τα χιλιόμετρα που διανύει το όχημα, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει με τα λάστιχα. Μόνο μια διαρροή θα μπορούσε να σας προειδοποιήσει. Εδώ ακριβώς βρίσκεται το μέγεθος του κινδύνου των κατεστραμμένων αμορτισέρ, καθώς ο οδηγός δεν αντιλαμβάνεται πως χάνουν την αποτελεσματικότητά τους. Έτσι, ο οδηγός, προσαρμόζει ενστικτωδώς την οδήγησή του ανάλογα με την εκάστοτε αποτελεσματικότητα των αμορτισέρ. Τεχνικά μόνο το ξεμοντάρισμα και ο έλεγχος από ειδικό δυναμόμετρο θα έδειχνε το μέγεθος της φθοράς. Οι κατασκευάστριες εταιρίες αμορτισέρ αξιολογούν ως αναξιόπιστη την αμορτισερομέτρηση πάνω στο αυτοκίνητο. Και σημειώνουν ότι αυτή μετρά με σχετική αξιοπιστία το λόγο αποτελεσματικότητας μεταξύ αριστερού και δεξιού αμορτισέρ του ιδίου άξονα ή αν τα αμορτισέρ είναι για πέταμα. Πρακτικά λοιπόν δεν υπάρχουν τρόποι για να προσδιορίσετε πόσο «κουρασμένα» είναι τα αμορτισέρ του αυτοκινήτου, αλλά μερικές ενδείξεις δεν πρέπει να αγνοούνται και χρειάζεται να σας χτυπήσουν το καμπανάκι.

Επισκεφτείτε το εξειδικευμένο συνεργείο μας για μία αξιολόγηση της λειτουργίας των ΑΜΟΡΤΙΣΕΡ σας !!! 

Μπορούμε να σας προτείνουμε τις καταλληλότερες λύσεις αντικατάστασης των αμορτισέρ του αυτοκινήτου σας μέσα από μία μεγάλη γκάμα συνεργαζόμενων εταιριών αμορτισέρ.